NASA:s mål är att innan år 2025 placera en människa på Mars. Om du inte har tid att vänta till dess, kan du annars besöka den röda planeten redan idag. Virtuellt alltså. Men ändå.

Blåkulla i all ära, men på Mars finns flera röda kullar ni kan festa på istället. Google och NASA har nämligen samarbetat för att ta fram en virtuell karta över Mars yta. Kartan är baserad på de foton som roboten Curiosity tagit, och fortfarande tar, under sin ensamma vandring på planeten. Resultatet blev Access Mars.

Curiosity anlände till Mars 2012 och har sedan dess tagit över 200 000 bilder på vår grannplanets yta. Bilderna har tagits med dubbla kameror, en så kallad Navcam samt en annan vid namn Mastcam. Mastcam tar färgbilder av terrängen på Mars och bilderna kan sedan sättas ihop till ett panorama för att visa hur landskapet ser ut. Navcam används för att navigera Curiosity utan att störa övriga vetenskapliga instrument. Kameran tar vidvinkelfotografier som används för att planera farkostens rörelser och färdväg eller för att spåra olika objekt.

Illustration som visar hur Curiositys dubbla kameror fungerar. Källa: NASA

Genom att kombinera och analysera alla dessa foton har NASA:s forskare kunnat rekonstruera Mars yta och skapa en virtuell upplevelse i 3D, komplett med fakta om olika platser och passande ljud. En kall vind blåser över det karga landskapet och förstärker besökarens upplevelse.

Som besökare kan du klicka dig runt, vandra över ytan och besöka Curiositys nuvarande plats. Katie Stack Morgan, en av NASA:s medarbetare som jobbat mycket med Curiositys upptäckter, berättar om vissa utvalda platser eller om robotens olika delar. Det går utmärkt att besöka Mars via din webbläsare, men med VR-glasögon kan upplevelsen tas till nästa nivå. Klicka här för att testa på en Marspromenad!

Kartan är såklart ännu inte helt färdig. NASA kommer fortsätta uppdatera den allteftersom Curiosity skickar fler bilder till jorden att arbeta med. Många delar av Mars kommer förbli terra incognita ett bra tag till.

Källa: Access Mars