Att 2019 är Rymdåret med stort R går inte att argumentera mot när till och med Stockholms Kulturfestival låter hela festivalen gå i Rymdens tema. Festivalen är en årlig kulturfest under knappt en vecka i slutet av augusti med ett hundratal programpunkter som är öppna och gratis för alla. I år särskilt intressant med flera tillfällen att kombinera kulturintresse med rymdvurmande.

Igår tisdag 13 augusti invigdes festivalen av Anna König Jermyr, finansborgarråd för Stockholms stad samt Rymdstyrelsens generaldirektör Anna Rathsman. Kvällen bjöd sedan på ESA-astronauter på scen, direktlänk till rymdstationen ISS, ett mäktigt multimediarymdverk och en erfaren rymdsynth-duo.

På plats fanns ESA-astronauterna Thomas Reiter och Tim Peake som intervjuades av konferenciern Kattis Ahlström. De ledde sedan den direktsända intervjun med astronauten Luca Parmitano som fanns på plats direkt från rymdstationen och visades på stora led-skärmar vid scenen.

Parmitano bjöd på flera tyngdlöshetsakrobatiska moves i pauserna mellan att vi frågar och han hör oss och svarade på frågor som ställts i förväg av barn och unga.

Vi fick bland annat veta att det ljud som Parmitano och övriga astronauter hör mest är luftfläktarna, att jorden utan undantag är det vackraste och mest intressanta objektet att titta på från ISS och att det finns ett stort mått av kultur uppe på rymdstationen, inte minst under måltiderna där astronauterna brukar turas om att anordna middagar och bjuda på sitt lands specialiteter. Under måltiderna handlar samtalen ofta om de olika ländernas kulturella traditioner.

Luca Parmitano var med under invigningskvällen, på direktlänk från ISS. Foto: Josefin Gerholm
Ilan Eshkeri som skapat multimediakonstverket Space Station Earth med urpremiär på invigningen av Stockholms Kulturfestival. Foto: © Ilan Eshkeri

Nästa punkt på programmet var multimediakonstverket Space Station Earth som hade urpremiär på Kulturfestivalen. Konstverket är skapat av Ilan Eshkeri som bland annat komponerat filmmusik och en del av (den fantastiska) musiken i datorspelet Sims 4.

Konstverket spelades upp på tre skärmar – oftast med olika innehåll för varje skärm – och växlade mellan hänförande filmer och bilder på rymden och jorden. Bilderna bjöd på både allvar och humor, existentiellt och vardagsnära. Det visuella ackompanjerades av en levande orkester på scen och elektronisk musik från högtalarna.

Det blev en maffig och storslagen show med hög volym, tung bas och vassa stråkar. 

Kvällens sista programpunkt var den futuristiska och rymdinspirerade syntduon Adolphson och Falk på scen tillsammans med andra musiker – och sci-fi-, kosmos- och syntkonst-visuals på skärmarna. Tyvärr missade jag själv konserten men enligt programmet spelades flera rymdklassiker av duon, som Blinkar blå, Tyngdlös, Krafter vi aldrig känner och Över tid och rum.

Mer under kulturfestivalen

Filmen Resan till månen från 1902 visas under kulturfestivalen. Bild: Wikimedia commons.

Stockholms kulturfestival fortsätter under veckan till lördag med många flera rymdrelaterade programpunkter. Hela programmet finns här

Programmet i urval nedan.

Föreställning:
Space A Go Go: Apollo Rising (Lördag 21.00-22.00)
Space A Go Go: Open Space (Lördag 22.00-23.30)

Film:
Interstellar (Fredag 21.00-23.50)
Blade Runner (Torsdag 21.00-23.00)
Resan till månen (1902) (Lördag 16.30-16.45)
Houston, We Have a Problem! (Lördag 21.00-22.28)

Samtal:
En signal från rymden (Onsdag 19.00-20.00)
med Kristoffer Leandoer, Johannes Anyuru och Andrea Lundgren.
Science vs fiction i rymdfilm (Fredag 19.00-20.00)
med Ulf Danielsson.
Sverige i rymden med Christer Fuglesang (Lördag 15.00-16.00)
med Christer Fuglesang och Anna Rathsman.

Musik:
Orgelkonsert på tema rymden (Fredag 17.00-18.00)
Planets & Ambience – Livgardets Dragonmusikkår (Torsdag 19.00-20.00)

1 KOMMENTAR

Comments are closed.