En internationell forskargrupp har byggt världens hittills största och mest realistiska digitala modell av universum. Modellen heter Uchuu, japanska för yttre rymden, och representerar rymdmaterians utveckling under nära hela rymdens historia, 13.8 miljarder år. Den kommer göra det möjligt för forskare att studera universums utveckling i mer detalj och under längre tid än vad som var möjligt tidigare, och att jämföra experiment med simulerade data.

Uchuu fokuserar på universums storskaliga struktur med mörk materia, galaxkluster och galaxer. Individuella planeter och stjärnor går inte att urskilja. 

Modellen består av 2.1 biljoner partiklar i en kub som är 9.63 miljarder ljusår lång och bred. Beräkningarna gjordes av superdatorn ATERUI II som har 40200 processorer. Modellen tog ett år att bygga och krävde 20 miljoner beräkningstimmar. En av de hittills största andra modellerna, the Millennium simulation, räknade på en kub som var 2 miljarder ljusår lång och bred – den nya modellen är alltså drygt 100 gånger större i volym.

I beräkningarna skapades 3 petabyte data. De komprimerades sedan ner i en 100 terabyte stor katalog, som är fritt tillgänglig att använda. 

Uchuu beskrivs i artikeln “The Uchuu simulations: Data Release 1 and dark matter halo concentrations” i septembernumret av Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Mörk materias utbredning i olika upplösningar, enligt Uchuu. Bild: Tomoaki Ishiyama

1 KOMMENTAR

Comments are closed.