Imorgon, lördag den 25 september, är det äntligen dags för årets största rymd- och astronomifestival Astronomins Dag och Natt – i år med temat Steget ut i rymden. Vi guidar till några av höjdpunkterna i det fullspäckade programmet med evenemang över hela landet och online. Hela programmet hittar du här.

Massor av rymd i Stockholm. På Tekniska museet i Stockholm finns ett spännande program som kan upplevas både på plats (biljetter förbokas) och online (gratis). Astronom Jens Melinder berättar om rymdteleskopet James Webb och RUAG Space presenterar antennen som teleskopet ska kommunicera med. Fysikprofessor Ulf Danielsson och Christer Sturmark från bokförlaget Fri Tanke resonerar om flytten till Mars. Institutet för rymdfysik visar rymdinstrument och hur vi mäter saker i rymden. OHB Sweden visar hur otroligt viktiga satelliter är för vår vardag. På kvällen bjuds besökarna in till SPACE BAR med rymdquiz, rymdiga drinkar och brädspel. Här finns programmet för Tekniska museet.

Vetenskapens hus och Institutionen för astronomi vid Stockholms universitet bjuder på ett brett program med aktiviteter för alla åldrar, föreläsningar om svarta hål, supernovor och exoplaneter, samt visningar av AlbaNova-teleskopet. Programmet hittar du här.

Astronomisk Ungdom ordnar workshops på Tekniska museet. Bild: Astronomisk Ungdom

Rymdresor, quiz och föreläsningar i Göteborg. Universeum bjuder på en spännande galaxresa och i labbet kan du göra din alldeles egna rymdresa och ta med i fickan hem. Göteborgs Astronomiska Ungdomssällskap bjuder in till stjärnskådning och Lövgärdesskolan har temadag med öppen föreläsning på kvällen. Slottskogsobservatoriet håller kvällsöppet med föreläsning, medborgarforskning, rymdquiz och stjärnskådning om vädret tillåter.

Steget ut i rymden-program på många orter. Har du en astronomiförening eller ett vetenskapscenter i närheten? Chansen är stor att det anordnas spännande rymdaktiviteter imorgon! Bland de som har större program med massa rymd och astronomi finns Tycho Brahe-observatoriet i Malmö, Teknikens hus i Luleå och 2047 Science Center i Borlänge. Kolla in alla orter här för att se vad som finns i närheten av just dig!

Stjärnskådning över hela landet. Passa på att titta på rymden genom teleskop – om vädret tillåter anordnas visningar av stjärnhimlen på mängder av platser från norr till syd. Vid AlbaNova universitetscentrum i Stockholm har du chansen att titta närmre på solen på ett säkert sätt. Natthimlen visas upp i bland annat Linköping, Västerås, Göteborg, Uppsala, Malmö och Mariestad.

Fokus på foto. På flera orter finns spännande fotoutställningar att uppleva! I Skövde kan man se astrofotoutställning på Balthazar science center; på Öland bjuds på en tidsresa med fotoexposé och i Värnamo ställs bilder tagna 1952-1968 ut.

Online-program som kan upplevas överallt. Tekniska museet ordnar en hel eftermiddag av föreläsningar som kan följas online här, och även Kirunas rymdaktörer har ett online-program som nås här. Från Lunds universitet släpps första avsnittet av astronomipodcasten The Meridian och Sveriges största frågesport Primetime gästas av Astronomisk Ungdom för ett quiz på rymdtema med start kl. 20:00. Ladda ner appen gratis här och var med!