Under torsdagen invigdes kupolen Wisdome vid Malmö museum, en av flera som är del av en storsatsning på fullskaliga kupoler som nu tar plats runtomkring landet. Populär Astronomi var på plats på invigningen och fick bland annat ta del av rymdfilm i 3D.

Professor Anders Ynnerman vid Visualiseringscenter i Norrköping förklarar delar av matematiken som ligger bakom digital animering. Foto: Rebecca Forsberg

Det är närmare bestämt fem science center i Sverige som har fått stöd för att bygga 360-gradiga kupoler, under projektnamnet Wisdome. Vi hittar redan en vid Curiosum i Umeå och en vid Visualiseringscentret i Norrköping och nu var det Malmös tur.

Just visualisering och hur det kan användas som ett verktyg både inom forskning, utbildning och inspiration stod högt på agendan för invigningen, där det förhandsvisades en show som tog publiken med in bakom kulisserna i hur digitala animeringar skapas. Att det ligger mycket matematik bakom en animerad dinosaurie kanske inte kommer som en chock för den programmeringsvana, men för ett nyfiket barn kan detta vara inkörsport till en hel värld av fascinerande teknik och naturvetenskap.

Ett spännande attribut hos Wisdome för både unga och vuxna var 3D-tekniken, där man fick möjlighet att flyga genom universum och nästintill kunde hålla stjärnor i sin hand. För att följa rymdtemat var även rymdfysikern Gabriella Stenberg Wieser med på invigningen. Hon talade om människors fascination för explosioner, att det aldrig finns dumma frågor och lyfte människorna som står bakom de tekniska och vetenskapliga bedrifterna vi ser i samhället.

Rymdfysikern Gabriella Stenberg Wieser talade vid invigningen av Malmö Wisdome. Foto: Rebecca Forsberg
Rymdfysikern Gabriella Stenberg Wieser talade vid invigningen av Malmö Wisdome. Foto: Rebecca Forsberg

Under året ska de två sista Wisdome:arna invigas, en vid Universeum i Göteborg och den sista vid Tekniska museet i Stockholm. Till skillnad från renodlade planetarium där vi får besöka rymden och alla dess komponenter på djupet ska dessa kupoler också jobba bredare inom många olika fält. Oavsett vad –  att 3D flyga i rymden är något vi på Populär Astronomi ger tummen upp till!