Nu är det klart att svenska astronauten Marcus Wandt kommer att åka upp till rymdstationen ISS redan inom det kommande året och därmed bli den tredje svenska astronauten någonsin. Populär Astronomis reporter Yvette Gustafsson deltog på presskonferensen där den stora nyheten tillkännagavs.

Reporter: Yvette Gustafsson

Det var inte så många på plats fredagen den 16 juni när Marcus Wandt, Mats Persson (utbildningsminister), Anna Rathsman, (Generaldirektör för Rymdstyrelsen) och David Parker (ESA) hade kallat till presskonferens, trots att det rörde sig om en nyhet av stora mått. Kanske blir det ändring på det i framtiden när vår nya astronaut och Rymdstyrelsen lyckas vara en inspiration för unga människor och vara i framkant inom rymdforskningen.

Mats Persson berättade exalterat om hur 17 astronauter bland 22 500 sökanden till ESAs nya astronautgrupp valdes ut i slutet av förra året och bland dem fanns Marcus Wandt från Linköping. Och nu – mindre än ett år senare – står det alltså klart att Marcus Wandt, som blev utvald som reservastronaut, redan har fått ett uppdrag som kommer att ta honom upp i rymden.

Mats Persson (till vänster) och Marcus Wandt (till höger) under pressträffen. Foto: Margareta Stridh

Marcus Wandt själv var något mer samlad än Mats Persson, men det gick inte att ta miste på glädjen när han berättade om sitt nya uppdrag. Han kommer att vara på Internationella rymdstationen, ISS, under 10 dagar för att utföra experiment som ESA och Rymdstyrelsen nu förbereder, samtidigt som den blivande rymdfararen själv tränar inför uppdraget på anläggningar i Europa och USA. Själva uppskjutningen kommer att ske under 2024 med Axiom Space.

Marcus Wandt berättade att han är stolt över att få representera Sverige i den internationella astronautkåren, men vill också vara en inspiration för människor i hela världen och ser fram emot att få ta del av den utveckling som forskningen kommer att bidra till.

– Längs hela vägen, under hela min utbildning har jag aldrig trott att jag skulle kunna göra något av de sakerna, men heller inte att jag inte skulle kunna göra de sakerna. Därför har jag skickat in ansökningarna ändå, berättar han.

Att få en ny svensk astronaut är något som Sverige och framförallt Rymdstyrelsen jobbat hårt för. De har samarbetat med flera institutioner och aktörer för att få till ett avtal med ESA om att få en svensk astronaut till ISS. Att Sverige har ansvar för två av de tio experiment med på Juice-projektet har förstås också hjälpt till att övertyga ESA om Sveriges kompetens inom rymdforskning. Men trots detta var Anna Rathsman inte säker på att det skulle gå.

– Men nu står vi här, sa hon, och menar att vi är ett land som är duktiga på rymden. Det är viktigt för att vara konkurrenskraftiga både inom forskning, industri och att visa att vi också är bra på att samarbeta och att hänga med i en snabb utveckligstakt.

– Man måste våga, man måste satsa och ta ordentliga kliv. Det har vi visat att vi kan, säger Marcus Wandt.

Och just Marcus Wandts personliga inställning och att inte tvärsäkert veta vad han kommer att klara av verkar faktiskt vara anledningen till att han gjorde intryck under sin antagningsintervju, och anledningen till att han nu snart ska åka på ett rymduppdrag och sedan komma hem och berätta om alltihop. Så avslutade David Parker sina ord innan pressträffen rundades av med Mats Perssons som åter igen tackade Marcus Wandt och alla andra som varit inblandade i att nå målet att få upp ytterligare en svensk i rymden. 

Vill du läsa mer om Marcus Wandt? Här hittar du vår intervju med honom från tidigare i år!