En nyupptäckt komet som tidigare maskerat sig i solens bländande ljus är nu synlig på natthimlen. Under rätt förutsättningar kan den ses med blotta ögat; antingen tätt efter solnedgång eller tidig morgon innan solen går upp igen.

Det var den 11 augusti som den japanske hobbyastronomen Hideo Nishimura upptäckte ett starkt lysande objekt väldigt nära solen. Det visade sig vara en långväga komet som fick namnet C/2023 P1 (Nishimura). Utifrån de observationer som gjorts av kometen har man kunnat uppskatta dess omloppsbana till ca 435 år med ett maximalt avstånd till solen som är 57 gånger jordens. Nu är den dock betydligt närmare än så och passerar jorden på det, med astronomiska mått mätt, futtiga avståndet 125 miljoner km (motsvarande 83% av jordens avstånd till solen).

Under den första halvan av september kommer kometen befinna sig i lejonets stjärnbild, vilket på våra breddgrader innebär att den är synlig på natthimlen precis efter eller innan solen rör sig över horisonten. Bäst chanser att observera C/2023 P1 blir för de morgonpigga, som runt halv fyra på morgonen dagarna fram till den 10 september kan rikta sin uppmärksamhet mot horisonten i nordost.

Bilden visar natthimlen i nordost, sett från Stockholm 2023.09.08 kl 03:30. C/2023 P1 har då en magnitud på 5.71. Bild: skapad med open source verktyget Stellarium.

Ovan visas natthimlen över Stockholm den 8/9 kl 03:30 med C/2023 P1 i lejonets stjärnbild nere till vänster i bilden. Här går solen upp strax före sex, men redan en timme innan dess kommer ljusföroreningen vara tillräcklig stark för att dränka kometen. Så vill man ge sig själv de bästa förutsättningarna för en lyckad observation bör man inte ligga och dra sig.

I början av september ligger kometens magnitud på strax över 6 för att sedan gå ner till runt 4 vid månadens mitt. Lägre i detta fall betyder starkare ljus. Gränsen för att kunna observera ett objekt med blotta ögat ligger runt 6.5, vilket betyder att C/2023 P1 bör kunna ses utan utrustning så länge vädret och ljusföroreningar samarbetar. Framåt mitten av månaden är kometen väldigt nära solen och ligger för lågt vid horisonten innan soluppgång för att kunna ses med enklare medel, så det gäller att passa på de närmaste dagarna. Och även om den teoretiskt kan ses med blotta ögat så skadar det inte att slänga med en kikare, eller ett teleskop för den delen, innan man ger sig ut i septembernatten.