Nummer 2, juni 2022

Vi tittar närmre på den första bilden av det svarta hålet i Vintergatans mitt, besöker teleskop i franska Alperna, tar en titt på satelliterna som ska förse våra hem med internet och träffar personen som är ansvarig för Sveriges rymdpolitik – rymdminister Anna Ekström.

På omslaget:

Framsidan visar den första bilden någonsin på det svarta hålet i Vintergatans centrum; Sagittarius A*. Bilden presenterades på en presskonferens 12 maj 2022 och bakom den står organisationen Event Horizon Telescope.

Innehåll och artiklar:

Astronytt: Planetsystem är temat för Astronomins dag och natt, astronomisk konst, svenska instrument på kometexpedition, kriget stoppar rymdprojekt, Uppsalaastronomer hittar rekordgammal stjärna.

Infosfären: Yvette Gustafsson om strövarna på Mars.

Krönika: Jonathan Lindström om hur forntidens människor månade om månen.

Profil: Anna Ekström leder Sverige i rymden. Anna Härdig möter Sveriges rymdminister.

Dags för utforskning av de yttre planeterna. Katja Lindblom om de kommande tio årens planetutforskning.

Jättemånen värmde jordens hjärta. Elina Nieppola om den tidiga månen.

Vintergatans svarta hål avslöjat. Vad betyder den banbrytande bilden av Sagittarius A* egentligen? Jonas Enander pratar med några av forskarna bakom genombrottet.

Här samlas data till framtidens filmer på svarta hål. Jonas Enander reser till franska Alperna för att besöka ett av observatorierna som ingår i Event Horizon Telescope, organisationen bakom bilden på Sagittarius A*.

Himlen vimlar av megabitar. Mikko Suominen om satellitinternet i våra hem.

Stjärnhimlen, sol, måne och planeter av Per Ahlin.

Korsord: Vinn Universum på glänt: hundra år av svensk astronomi.

Messierkatalogen steg för steg: Björn Stenholm om spiralgalax i stjärnbilden Jungfrun.

Inslag från Astronomisk Ungdom. Rymdpåsk, ledarskap och priser till astronomisk ungdoms grundare och till solvindens upptäckare.

Ehrenberg går på djupet. Maria Ehrenberg om Drakens färger.

Så får du tag i Populär Astronomi

Vill du få Populär Astronomi hem till dig? Prenumerera så kan du vara säker att få läsa varje nummer.

Vill du läsa Populär Astronomi i din mobil, ipad eller surfplatta? I appen Readly får du både Populär Astronomi och massor med andra tidningar: läs mer hos Readly.

Du kan köpa Populär Astronomi i välsorterade tidningsbutiker. Ta kontakt med oss om du behöver hjälp med att få tag i tidningen.

Ge bort Populär Astronomi till någon du tycker om

Ge bort en prenumeration som present så kan du skänka rymdglädje i ett helt år till någon du tycker om. Läs mer på vår sida om prenumerationer.

Prenumerera på Populär Astronomi så stöttar du Svenska Astronomiska Sällskapet

Som prenumerant på Populär Astronomi är du också medlem i Svenska Astronomiska Sällskapet, som 2019 firade hela 100 år sedan det grundades. Sällskapet anordnar föredrag och utflykter, ger bidrag och koordinerar festivalen Astronomins dag och natt. Läs mer på hemsidan astronomiska.se eller följ Svenska Astronomiska Sällskapet på Facebook.