Nummer 2, juni 2019

Under 2019 firar vi ”superrymdåret” med flera specialnummer: nu blir det svarta hål!

Vi berättar historien bakom den första bilden av ett svart hål, och går till botten med de svarta hålens kanske största gåta – och vi har kikat på svarta hål på vita duken. Samt mycket mer.

På omslaget:

Skuggan av det supertunga svarta hålet i galaxen Messier 87 avbildades av teleskopen i det internationella projektet Event Horizon Telescope. I den lilla bilden syns ett svart hål och dess omgivningar som NASA:s rymdkonstnär föreställer sig dem. Läs mer om den lilla bilden hos NASA.

Innehåll och artiklar

Astronytt: första svenskan i rymden, Aina Elvius och Hubbles galaxer med mera.

Så fångade vi första bilden av ett svart hål. Iván Martí-Vidal berättar om teamet och teleskopen bakom omslagsbilden. Läs artikeln

Krönika: Jonathan Lindström om dunkla gåtor

Genvägar till nya världar. Katja Lindblom tittar nyfiket ner i filmvärldens mest minnesvärda svarta hål.

Infosfären: Yvette Gustafsson bjuder på hjärngympa med svarta hål

Läsarnas forum: mörk energi, månen – och om solbränna i solsystemet med svar av asteroidforskaren Teddy Kareta. Läs uppslaget

Stjärnhimlen, sol, måne, planeter – och förmörkelser – av Per Ahlin

Slukar svarta hål också information? Filip Jennerholm Hammar upptäcker de svarta hålens allra klurigaste gåta. Läs artikeln

Messierkatalogen: M?78 – Björn Stenholm om en nebulosa i Orion

Profil: Helena Granström om fysikens och kärlekens symmetri. Anna Härdig pratar med författaren om verkligheten, svarta hål och relationer.

Korsord: vinnarna får nya boken Rymdens alfabet av Maria Küchen

Inslag från Astronomisk Ungdom: De första stegen på Mars – vinnande bidrag i vår tävling. Läs vinnarbidragen. (I den tryckta tidningen står det fel författare på andra uppslaget. I den här versionen har vi rättat detta.)

Nya böcker m. m.: framtidsböcker och filmen om Apollo 11

Föreningslivet: stjärnskåda tillsammans

Ehrenberg går på djupet: M 87: Maria om svarta hål-galaxen med extra allt. Läs artikeln

Så får du tag i Populär Astronomi

Vill du få Populär Astronomi hem till dig? Prenumerera så kan du vara säker att få läsa varje nummer.

Vill du läsa Populär Astronomi i din mobil, ipad eller surfplatta? I appen Ztory får du både Populär Astronomi och massor med andra tidningar: läs mer hos Ztory.

Du kan köpa Populär Astronomi i välsorterade tidningsbutiker. Ta kontakt med oss om du behöver hjälp med att få tag i tidningen.

Ge bort Populär Astronomi till någon du tycker om

Ge bort en prenumeration som present så kan du skänka rymdglädje i ett helt år till någon du tycker om. Läs mer på vår sida om prenumerationer

Ung? Få Populär Astronomi som medlem i Astronomisk Ungdom

Populär Astronomi är medlemstidning för både Svenska Astronomiska Sällskapet och dess ungdomsförbund Astronomisk Ungdom. Som medlem i Astronomisk Ungdom kan du välja att få Populär Astronomi. Läs mer om hur du blir medlem i Astronomisk Ungdom.

Prenumerera på Populär Astronomi så stöttar du Svenska Astronomiska Sällskapet

Som prenumerant på Populär Astronomi är du också medlem i Svenska Astronomiska Sällskapet, som 2019 firar hela 100 år sedan det grundades. Sällskapet anordnar föredrag och utflykter, ger bidrag och koordinerar festivalen Astronomins dag och natt. Läs mer på hemsidan astronomiska.se eller följ Svenska Astronomiska Sällskapet på Facebook.