Nu haglar de astronomiska nyheterna – amerikanska AAS har sitt sammanträde i San Diego med tre presskonferenser per dag.

hs-2005-03-a-web_printEn bild på en planet utanför solsystemet. Nu har det hänt. Den bruna dvärgen heter 2M1207 och ligger i ormens stjärnbild, bara 225 ljusår bort. (Bild: NASA)

En brun dvärg – en misslyckad stjärna alltså – visar sig ha en egen planet. Okej, möjligen ser den bara ut att vara med i samma system, men än så länge ser paret ut att höra ihop. Om allt stämmer så blir den här tidigare bilden på systemet den första bilden nånsin på en planet i ett annat solsystem. Och Hubble-bilden den andra.
En annan rolig brun dvärg är den första som är omgiven av en skiva. Skivan liknar skivorna som setts runt vanliga unga stjärnor.

Ljusstarka stjärnan Vegas stoftskiva har plåtats av Spitzerteleskopet. Stoftets egenskaper tyder på att en stor kollision ligger bakom skivans uppträdande, kanske med en planet av Pluto-storlek inblandad.

De största superjättarna har upptäckts – alla verkar ha radier på mer än en miljard kilometer.

Strålar från svarta hål kan trigga stjärnbildning är budskapet från några radioastronomer på Very Large Array i New Mexico. De har tittat på en galax som håller på bilda en massa stjärnor, kallad Minkowskis object, och upptäckt en näraliggande radiostråle. Datamodeller verkar bekräfta kopplingen dem emellan.

Tio tusentals svarta hål nära galaxens mitt: ja inte räcker det med ett supermassivt svart hål därborta. Nu har man med Chandra sett tecken på ett väldigt högt antal röntgenkällor inom tre ljusår från galaxens mitt, och troligen finns det ännu fler små svarta hål där i närheten. Vi ser bara de som har hittat en annan stjärna att växelverka med.