I en tävling för amatörastronomer i Kanada var första priset egna observationer på två av världens bästa teleskop. Astronomerna på Quebecs Club d’astronomie de Dorval fick observera unga stjärnan RY Tau med åtta-meters teleskopet Gemini North på Hawaii, och en grupp från delstaten Alberta tog en ny bild på stjärnhopen Plejaderna med grannteleskopet CFHT.
Pressrelease hos Gemini-teleskopen
Artikel på space.com

Bild: Gemini Observatory/AURA/Club d’astronomie de Dorval/Stephanie Cote, Herzberg Institute of Astrophysics/Travis Rector, University of Alaska, Anchorage
RY Tau är en solliknande stjärna i Oxens stjärnbild. Snart blåser den bort den gas och stoft som den föds ur och som syns fint på denna proffsiga amatörbild. (Bild: Gemini Observatory/AURA/Club d’astronomie de Dorval/S. Cote, Herzberg Institute of Astrophysics/T. Rector, U. of Alaska)