Pluto var ljussvagare under de första åren efter planeten upptäcktes än vad man tidigare trott, enligt nya mätningar på gamla fotografier.

Kometen Blanpain har varit på rymmen i mer än 180 år. Men nu har astronomen Peter Jenniskens tillsammans med finländska amatören Esko Lyytinen hittat en bit av den som är kvar i samma bana. Troligen gick kometen sönder, vilket skulle förklara ett spektakulärt meteorregn som sågs 1819.

Kanske går även kometen Tempel 1 sönder när Deep Impact träffar den i början av juli. I så fall kan vi se fram emot ett nytt meteorregn.

Bild: NASA/JPL
NASA sonden Deep Impact var 18 miljoner kilometer bort från kometen Tempel 1 när den tog detta kort på den i måndags. Den 4 juli skickar sonden ner en metallklump till kometen som – kanske – spränger den i bitar. I värsta fall blir det ett schysst krater. (Bild: NASA/JPL)