Igår var det en planetoid som var lite större än Sedna – idag är det 2003 UB313 som träder in i rampljuset, med ryktet om sig att vara självaste Planet X. Den ligger i Kuiperbältet, där en massa andra mindre himlakroppar hittats. Den är något större än Pluto och just nu ligger den längre bort än den nionde planeten. 2003 UB313s bana lutar hela 45 grader från de andra planeternas banor. Upptäckten läckte sedan hackers tog sig in på en privat webbplats, uppger Spaceflight Now.

Tionde planeten? Räkna med att det står så i tidningarna, och att man skriver om hur oense astronomer är om var gränsen går mellan en planet och en asteroid.
Artikel i Spaceflight now
Artikel på space.com
Mike Browns sida om nya planeten

2003_UB313_opname
2003 UB313 upptäcktes den 8 januari av amerikanska astronomerna Mike Brown (ja han från igår), Chad Trujillo och David Rabinowitz. Snart ska den få ett nytt namn, men det är än så länge hemligt. (Bild: Samuel Oschin Telescope, Palomar Observatory)