En himlakropp har upptäckts som kan vara dubbelt så stor som Pluto, bortom Neptunus, som heter 2003 EL61. Upptäckaren är spanska astronomen Jose-Luis Ortiz vid observatoriet i Sierra Nevada, som tycks ha scoopat amerikanska astronomen Mike Brown. Brown har också observerat 2003 EL61 och till och med sett att den har en egen måne. Nature news rapporterar att Brown och hans kollegor döpt nykomlingen till Santa.
Första artikel på New Scientist Space
Andra artikel på New Scientist Space
Mike Browns sida om 2003 EL61

Bild: Jose-Luis Ortiz/Observatorio de Sierra Nevada
Klicka för att se hur 2003 EL61 rör på sig. Bilderna är gamla – objektet sågs först på bilder från 2003, men syntes också så sent som på torsdagen. (Bild: Jose-Luis Ortiz/Observatorio de Sierra Nevada)


Mera namn: Norska VitNytt rapporterar att den farliga asteroiden 2004 MN4, som kommer mycket nära jorden april 2029, har nu fått ett riktigt namn. Den heter Apophis, efter den egyptiska ormguden som hotade solgudens båt på natten och vid solförmörkelser.

1 KOMMENTAR

Comments are closed.