En nyupptäckt mycket avlägsen (och ung) galax verkar vara oväntat stor för sin ålder – hela åtta gånger Vintergatans massa. Hur hann den växa till sig så pass på så kort tid?
– Den här galaxen verkar ha ’bulkat upp’ otroligt snabbt, under bara ett par hundra miljoner år efter big bang, säger Bahram Mobasher, astronom vid ESA och NASA, som lett forskarteamet bakom upptäckten.
Nyheten om galaxen har till och med nått Aftonbladet via TT, under rubriken Tidigare okänd galax siktad av Nasa. Notisen är ett fint exempel på hur man kan göra en astronominyhet fullständigt obegriplig både för den insatta och den oinsatta läsaren.
Pressrelease hos ESA
Originalartikeln på arXiv.org

Bild:  NASA/ESA/B. Mobasher (STSI/ESA)
I denna bild, tagen med rymdteleskopet Hubbles infrarödkamera, syns den brådmogna galaxen som en röd prick. Den ligger en bra bit längre bort än spiralgalaxen som syns under den. (Bild: NASA/ESA/B. Mobasher/STSI/ESA)