Satelliten Cassini har nu observerat planeten Saturnus och dess välkända ring under en hel säsong. Det visar sig att några av sagorna om ringen är sanna. Forskargrupper some jobbar med de nya data har nu kommit fram till att Saturnus ring är mer dynamisk och fluidartat än man trodde. Innan de nya observationerna med Cassini, hade man dock lyckats simulera ringen som en kollektion av flera tunnare ringar med många partiklar. Resultaten visade samma effekter som man nu observerat. Ringkanterna rör sig, de är kapade på flera ställen, och deras relativa positioner ändras. Man har nu till exempel sett att en av ringarna (D ringen) har migrerat 200 km inåt under de senaste 25 åren.

Bild: NASA/JPL
Bildsekvens visar skuggade delar av den breda ”B” ringen. (Bild: Voyager rymdfärjan, NASA/JPL)

Hela artikeln på engelska [astronomy.com]