Framöver lär det bli mer samarbete inom rymdforskning mellan Sverige och USA. Idag skrev nämligen utrikesministern Laila Freivalds avtal med USAs ambassadör Teel Bivins. Enligt Rymdstyrelsen är det bland annat svenska mikromotorer för satelliter och mervärdesmat för astronauter som NASA är ute efter.

Taikonautkillarna Fei Junlong och Nie Haisheng landade tidigt i morse efter Kinas andra framgångsrika rymdresa. Fler resor planeras, och enligt Tang Xianming kan det till och med vara aktuellt att rekrytera kvinnor till taikonautyrket, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Och så rapporterar ESO om den aktiva galaxen NGC 1097, vars kärna lyser med hjälp av ett supermassivt svart hål som käkar rejäla mängder med gas och stoft. Det här är kanske första gången som man sett en så detaljerad vy över hur materia kanaliseras ner från galaxens huvuddel till slutet i kärnan, säger Almudena Prieto, astronom i Heidelberg, Tyskland.

Bild: ESO
Det här är mittendelen av galaxen NGC 1097 – en ring med unga stjärnor, och så gas och stoft som dras in till det osynliga svarta hålet. (Bild: ESO)