Bild: Uppsala astronomiska observatoriumUnder Astronomdagarnas första dag föreläste Marie Rådbo för allmänheten. Under andra dagen på lördagen pratar Johan Kärnfelt om hur astronomi för allmänheten kunde låta för hundra år sen, och om uppsalaprofessorn Östen Bergstrand (bilden) som kom på det bästa sättet att föra ut astronomin till folket.

Upplysning blir det alltså, men också mörker. Carina Persson från Onsala berättar om jakten på tecken från universums mörkaste tid – efter big bang, men innan de första stjärnorna tändes. Då växelverkade de allra första molekylerna med just efterglöden efter big bang – och skickade ut fotoner som kanske kan detekteras idag. Just nu letar man med svenska rymdteleskopet Odin, och snart även med planerade rymdprojektet Herschel.
Läs mer bland föredragspresentationerna för Astronomdagarna [pdf, på engelska]