Under Astronomdagarnas första dag berättar Dainis Dravins om ett spejsat instrument till det planerade europeiska jätteteleskopet OWL. Instrumentet QUANTEYE kommer att kunna räkna in ljusfotoner med en miljarddels sekunds noggrannhet. Det gör det för första gången möjligt att kunna se märkliga fenomen i själva ljuset från astronomiska källor. Så kallade kvantoptiska fenomen alltså – ni kanske minns att nobelpristagaren Roy Glaubers fått årets Nobelpris i fysik för just forskning inom kvantoptik.
Läs mer bland föredragspresentationerna för Astronomdagarna [pdf, på engelska]

Bild: Jon Morse (University of Colorado)/NASA
Gigantiska stjärnan Eta Carinae är ett av objekten som kvantoptiska instrumentet QUANTEYE ska kika på. Det är ett av de ställen där det finns lasrar i rymden, och de ska Lunds Sveneric Johansson ska föreläsa om, också under Astronomdagarna på fredagen. Bild: Rymdteleskopet Hubble/Jon Morse (Univ. of Colorado)/NASA