I Vintergatans centrum finns det några konstiga, tunga stjärnor. Vad gör de där, och var kom de ifrån? Nu har astronomerna Sergei Nayakshin och Rashid Sunyaev kommit med svaret, med hjälp av gamla observationer från rymdteleskopet Chandra. Stjärnorna bildades där, mitt i smeten, intill galaxens supermassiva svarta hål. Alternativet, att de på något sätt släpade sig in dit, visar sig inte stämma överens med observationer. Närheten till hålet i mitten verkar bidra till att det är just tunga, kortlivade stjärnor som byggs, men exakt hur det går till är inte klart.
Läs mer hos Chandra
Artikeln bakom nyheten på arXiv.org

Bild: NASA/CXC/MIT/F.K.Baganoff et al.
Galaxens centrum, sett med Chandra. Sgr A* är där svarta hålet ligger. Kan stjärnor bildas här så kan de göra det intill stora svarta hål i andra galaxer, säger Nayakshin och Sunyaev. (Bild: NASA/CXC/MIT/F.K.Baganoff et al.)