Man undrar om det någonsin har producerats så många doktorer i rymdfysik i Sverige som just nu. Idag är det dags för David Sundqvist vid Institutet för rymdfysik i Uppsala och Uppsala universitet att försvara sin avhandling. David har hittat virvlar i rymdplasmat kring jorden med hjälp av de fyra Clustersatelliterna. Hans sensationella upptäckt skrev vi om i augusti.
Läs mer i Davids pressmeddelande.

Idag försvarar också Fredrik Bruhn sin avhandling. Den handlar visserligen inte riktigt om rymdfysik men nästan: rymdteknik. Fredrik har arbetat vid Ångström Rymdtekniskt Centrum med miniatyrisering av satellitsystem. Genom att göra satelliter och mätinstrument mindre blir rymdexpedtionerna billigare. Det låter ju bra! Nanosatelliter kallas de miniatyriserade rymdfarkosterna som inom en snar framtid ska trafikera solsystemet.
Läs mer i Fredriks pressmeddelande.

Fredrik och David är dessutom bara två av alla rymdrelaterade avhandlingar som presenteras i Sverige denna höst. Vi kanske får anledning att återkomma i ärendet alltså…


Fredriks forskning möjliggör rymdresor med s k nanosatelliter.(Bilden är från pressmeddelandet.)