globe_east_540Jorden (Bild: NASA)

Forskare vid University of Colorado Boulder har nyligen analyserat det unika grundämnet hafnium i urgamla mineraler från västra Australien, och kommit fram till jordens kontinenter formades mycket snart efter jordens formation. Kontinenterna på jorden formades 4,4 – 4,5 miljarder år sedan. Kanske kunde till och med liv ha chansen att utvecklas så pass tidigt i jordens historia.
Läs hela pressmeddelandet på engelska

2 KOMMENTARER

  1. Jag har tänkt på en sak… På den där bilden du har över jordklotet så ser alla färger så starka ut. Blått och svart om vartannat. Men så kan det väl inte vara på riktigt? Alla såna bilder är väl photoshoppade? Och ingen kamera i världen kan väl vara så bra att det blir en sån bra bild, även om kontrasterna är så fina i verkligheten.

  2. Jag vet inte hur just den bilden kom till, men jag är ganska säker på att det blev något slags bildbehandling innan den publicerades. Färgerna är säkert också rätt, även om det är svårare att säga hur jorden skulle se ut i just dina (eller mina) ögon från ett rymdskepp en bit ovan planeten. Eller om du tog ett kort med en vanlig kamera. Skulle det vara mer ’på riktigt’? Det är som smink som gör att man ser mer naturlig ut…

    NASA har förresten en sida på engelska där man förklarar hur det går till när man gör färgbilder från Hubbleteleskopet.

Comments are closed.