P&aring Fysikdagarna som arrangeras i Ume&aring onsdag-torsdag utforskas och diskuteras mycket rolig fysik. Redan i söndags kväll tjuvstartade man med tv&aring rymdaktiga föreläsningar av rymdprofessorerna Mats André och Rickard Lundin, från Institutet för rymdfysik i Uppsala respektive Kiruna. Rymdprat blir det även under onsdag och torsdag: Rickard Lundin medverkar liksom Susanne Aalto från Onsala rymdobservatorium.

P&aring plats finns ocks&aring redan satellitmodeller i skala 1:4 av de fyra Clustersatelliterna och Mars Express. Modellerna kommer från ESA och har transporterats hela vägen från de mer centrala delarna av Europa till norra Sverige för att fascinera Umeåborna. Modellerna lär visst bli kvar hela veckan.

Onsdagkvällen bjuder på en annan begivenhet: den svenske astronauten Christer Fuglesang på länk från Houston. Hundratals lärare kommer att sitta bänkade för att ställa kluriga frågor till Christer. Kanske börjar han själv tvivla p&aring om han någonsin kommer upp i rymden?
Fysikdagarnas hemsida
Pressmeddelande från Umeå universitet

Bild: ESA
Den svenske astronauten Christer Fuglesang. (Bild: ESA)

1 KOMMENTAR

Comments are closed.