Visst är det lite galet att universum expanderar allt snabbare, och ingen vet varför. Men metodiska studier börjar ringa in den mystiska mörka energin som tros ligga bakom alltihopa. Nu har det kommit resultat från ett av de största internationella projekt (där stockholmskosmologen Ariel Goobar är med på ett hörn) som använder avlägsna supernovor för att spåra universums beteende genom tiderna. Första årets mätningar från Supernova Legacy Survey, genomfört på fransk-kanadensiska teleskopet på Hawaii bjuder inte på några överraskningar, men bådar gott inför framtiden.
Pressrelase på Eurekalert
Originalartikeln på arXiv.org
Pressrelease hos tidsskriften Astronomy & Astrophysics

Bild: SNLS/A&A
En av de 71 supernovor i samlingen Supernova Legacy Survey ljusnar och bleknar bort i en avlägsen spiralgalax. Tillsammans bekräftar de att universum accelererar ungefär enligt fuskfaktorn som Einstein la till sin relativitetsteori innan han ens kände till att universum expanderar – nåt som han sen tyckte var hans största misstag. (Bild: SNLS)