Om Globen i Stockholm är solen, var ligger då de nya småplaneterna i solsystemets utkant? En fråga som rör solsystemsmodellen Sweden Solar System, som nu på torsdag utökas med småplaneten Sedna. Den huseras vid Teknikens hus i Luleå. Det norrländska motsvarande till det riktiga solsystemets Kuiperbälte breder alltså ut sig – Pluto ligger sedan ett tag i Delsbo, och rykten säger att nyupptäckta 2003 UB313 kommer att hamna i Umeå.

Lite söderut har det fullskaliga solsystemet kanske gjort sig påmind i Hälsingland. Enligt Sundsvalls tidning såg Majlis Isacson i Sågtäkten ett starkt ljussken strax före midnatt natten till i torsdags – som sedan åtföljdes av ett mystiskt hål i isen. En meteorit, tror hennes man Lennart. När den kan hämtas upp återstår att se – en process i miljödomstolen ska först avgöra vem som har rätt att muddra i viken.

Bild: NASA/ESA/A. Schaller
Sedna är solsystemets mest avlägsna kända medlem. Från dess rödaktiga yta ser resten ut mest som ett dammigt dis runt solen. Ungefär som Stockholm skulle se ut sett från Luleå, alltså. (Bild: NASA/ESA/Adolf Schaller)