Pressmeddelanden har börjat hagla nu när American Astronomical Societys årsmöte inletts. Med lite tur skriver Populär astronomis Kambiz Fathi mer från platsen, men hans egen pressrelease om den sista färden in mot ett supermassivt svart hål verkar ha blivit första dagens mest citerade (hos till exempel MSNBC).

Andra höjdpunkter då? En stjärnhop i vintergatan har upptäckts med fler superjättestjärnor än någon annan hop. Nytt bevis på att svarta hål är så konstiga som astronomer tror – gas bara försvinner in i dem utan att orsaka röntgenutbrott, som man annars ser när gas ramlar in i en neutronstjärna. Och äntligen har polstjärnans osynliga följeslagare fångats på bild.

NASA, ESA, N. Evans (Harvard-Smithsonian CfA), and H. Bond (STScI)
Polstjärnan Polaris är en dubbelstjärna, och det är först med den här bilden som Hubbleteleskopet lyckats (nästan) separera de två. Med framtida observationer hoppas man kunna lära sig mer om cepheidstjärnor – varav Polaris är vår närmaste. Bild: NASA, ESA, N. Evans (Harvard-Smithsonian CfA), and H. Bond (STScI)