På söndag kommer NASA-sonden Stardust hem till jorden. Med sig har den stoftpartiklar som den hämtade från kometen Wild 2:s svans nästan exakt två år sen. Det blir första gången sedan 70talet som materia hämtas hem från rymden. Och så tror man att några korn interstellärt stoft kommer med bland kometdammet, stoft från stjärnorna alltså – det planerar NASA att studera med hjälp av vanliga datoranvändare. Programmet Stardust@home kommer att analysera data från Stardust – på samma sätt som det populära SETI@home, som letar utomjordiska signaler från din egen dator.
Stardust@homes hemsida
Artikel hos SRs Vetenskapsradion
Om Stardusts återkomst hos NASA
Mer om Stardust@home hos University of California

Bild: NASA
Ett rymdskepp kommer lastat med damm från en komets svans, och så lite stjärnstoft. NASAs Stardust är tillbaka och landar enligt planen strax innan kl 07 på söndag morgon. (Bild: NASA)