Bild: ESO
Lasern riktas upp från jätteteleskopet VLT mot natthimlen. (Bild: ESO)
För att observera himlakroppar med hög upplösning, måste astronomer kunna korrigera för de störningar som atmosfärens interna rörelser tillför observationerna. Ett effektivt sätt att göra detta kan vara genom att använda sig av en så kallad artificiell stjärna. En sådan kan man skapa genom att skjuta upp en mycket stark laser som kan se ut som en stjärna. Genom att studera störningarna på den artificiella stjärnan, kan man modellera atmosfärens beteende, och därefter korrigera den astronomiska observationen. En första artificiell stjärna har nu konstruerats för ESOs fjärde 8.5-meterstora teleskop vid VLT i Chile. Lasern är så pass stark att den nya ’stjärnan’ bildas på 90 kilometers höjd.
Finn ESOs pressmeddelande här