En nyupptäckt gammablixt är längre, svagare, närmare och konstigare än nästan alla tidigare gammablixtar. Blixten fångades av satelliten Swift den 18 februari, och varade i över en halvtimme – vanliga gammablixtar är oftast klara på ett par minuter. Den ligger också ganska nära oss för att vara en gammablixt, bara 440 miljoner ljusår bort. Till råga på allt visar blixtens efterglöd att den har med sig en supernovaexplosion som redan är rätt ljusstark, och kan till och med ha börjat innan blixten kom.
Läs mer på NASAs Swift-sida
Artikel på New Scientist Space
Följ alla gammablixtar på sambandscentralen GCN
Dagens astronomibild hos norska VitNytt

Bild: SDSS/NASA/Swift/UVOT
Natthimlen nära nya gammablixten, före (t v) och efter den upptäcktes 18 februari. Kanske vänder den upp och ner på vad vi tror händer när tunga stjärnor exploderar. Bild: SDSS, NASA/Swift/UVOT