Bild: Queen Mary University of London
En sekvens ur den nya datorsimuleringen som visar att de tidigt bildade massiva protoplaneterna migrerar inåt mot stjärnan i mitten. (Bild: Queen Mary University of London)

Hur bildas planetsystem? Forskare är fortfarande långt ifrån att ha fullständigt förstått hur det går till. Men nu har brittiska astronomer upptäckt i nya datorsimuleringar att planeter kan bildas i flera etapper. Först ut är så kallade massiva protoplaneterna, som sugs in mot stjärnan på mindre än hundra tusen år. Denna tidsskala är mycket kort jämfört med, till exempel, solsystemets ålder på ungefär fem miljarder år. De första stora planeterna förstörs mycket fort, och en ny generation planeter skapas. Kanske är jorden en sådan andragenerationsplanet.
Pressmeddelande hos tidsskriften Astronomy & Astrophysics