Vad händer med framgångsrika nordiska teleskopet NOT i framtiden? En ny expertrapport stakar ut framtiden för teleskopet. Teleskopet, som finns på La Palma, Kanarieöarna, har enligt rapporten lidit ekonomiskt av ’olyckliga administrativa brister’. Det var först 2004 som man upptäckte att personalens jobb inte var skattebefriade internationella tjänster. Nu är skatteräkningen betald, men budgeten för 2006 har chockhöjts med 25 procent för att täcka underskottet på 2,8 miljoner kronor. NOT har dock mycket att ge i framtiden och borde inom några år ingå i samma organisation som de andra teleskopen på La Palma, menar författarna. Under tiden är det inte helt uppenbart hur de ekonomiska problemen ska lösas. Experterna rekommenderar höjda bidrag från de nordiska länderna som äger teleskopet.
Rapporten ’Evalueringen av Nordiska optiska teleskopet’ [pdf-format]

Bild: NOT/Harry Lehto
Nordiska optiska teleskopet NOT, på ön La Palma. Klicka för att se fler bilder från NOT. (Bild: NOT/Harry Lehto)