Nya observationer från Cassini tyder på att det kan finnas flytande vatten under ytan på Enceladus, Saturnus randiga måne. I november rapporterade vi att Enceladus sprutar ut ispartiklar från sprickor i ytan nära månens sydpol. Nu har ett team med astronomen Carolyn Porco i spetsen lagt ihop alla Cassinis observationer för att lista ut hur dessa geysrar i rymden fungerar. Deras slutsats är enligt egen utsago ’radikal’ – att det kan ligga flytande vatten någon kilometer under Enceladus yta. Alternativförklaringen, att ispartiklarna kommer direkt från månens yta, är svårare att få ihop med vad man sett.
Artikel i tidsskriften Science
Pressrelease på Cassinis webbplats
Notis i Dagens nyheter

Bild: NASA/JPL/Space Science Institute
Färgkodningen i denna bild på Enceladus visar hur vattenånga och ispartiklar slungas ut i rymden från ett slags geysrar nära månens sydpol. Det tyder på nollgradigt vatten under ytan, och då kan man undra om det också finns förutsättningar för liv där. (Bild: NASA/JPL/Space Science Institute)

1 KOMMENTAR

  1. klart det finns liv därute, håller vi oss till vårt solsystem så är risken liten men säkert finns det liv i något annan där ”vår” sol är inget mindre än ännu en stjärna på himlavalvet 😉

    Jag är säker på att vi inte kommer få reda på det heller, varför studera rymden, när vi inte kan kontrollera jorden och dess invånare!!!!!

Comments are closed.