Nya observationer från Cassini tyder på att det kan finnas flytande vatten under ytan på Enceladus, Saturnus randiga måne. I november rapporterade vi att Enceladus sprutar ut ispartiklar från sprickor i ytan nära månens sydpol. Nu har ett team med astronomen Carolyn Porco i spetsen lagt ihop alla Cassinis observationer för att lista ut hur dessa geysrar i rymden fungerar. Deras slutsats är enligt egen utsago ’radikal’ – att det kan ligga flytande vatten någon kilometer under Enceladus yta. Alternativförklaringen, att ispartiklarna kommer direkt från månens yta, är svårare att få ihop med vad man sett.
Artikel i tidsskriften Science
Pressrelease på Cassinis webbplats
Notis i Dagens nyheter

Bild: NASA/JPL/Space Science Institute
Färgkodningen i denna bild på Enceladus visar hur vattenånga och ispartiklar slungas ut i rymden från ett slags geysrar nära månens sydpol. Det tyder på nollgradigt vatten under ytan, och då kan man undra om det också finns förutsättningar för liv där. (Bild: NASA/JPL/Space Science Institute)