Med hjälp av datorsimuleringar har forskare vid NCAR (National Center for Atmospheric Research) ställt samman en prognos för nästa solcykel, som bär ordningsnumret 24. Den kommande solcykeln förespås bli 30-50% starkare än den nuvarande och solmaximum (störst solaktivitet) förväntas inträffa 2012. Det finns alltså gott om tid att förbereda sig…
Solens aktivitet varierar normalt i ungefär 11 år långa cykler. En aktiv sol kännetecknas av många solfläckar samt en ökad risk för solstormar som kan skada satelliter men också ge problem med elförsörjningen. En positiv effekt av hög solaktivitet är många och intensiva norrsken.
Mer att läsa finns i pressreleasen eller på Spaceflight Now.

Bild
Satelliten SOHO har tagit denna bild av vår närmaste stjärna. Det händer alltid någonting på solen. (Bild:ESA/NASA)

2 KOMMENTARER

  1. Att påstå att vi har gott om tid låter inte bra, 2012, alltså 3 år på oss att bygga ett STORT skyddsparaply i rymden med spetsen mot solen och rädda vår jord mot mycket stark strålning som kanske ingen överlever. Allt liv,växter,djur, människor överlever inte. Alla världens länder bör prioritera detta och ta fram lösningar för att få ut ett skyddsparaply i rymden som står emot partikelstormen!

Comments are closed.