Krzysztof Stanek med kollegor från Ohio State University i USA har granskat fyra galaxer där de närmaste gammablixtarna smällt, och kommit fram till att de har något gemensamt. De lider alla brist på tunga grundämnen. Vintergatan är å andra sidan välförsedd med tunga grundämnen, vilket förmodligen skyddar galaxen mot de tunga stjärnorna som tros ligga bakom i alla fall många gammablixtar.
Stanek medger att världens börser kommer knappast att stiga på grund av denna nyhet.
– Men det finns många som har undrat om man kunde skylla på gammablixtar för massutdöenden tidigt i jordens historia, och vårt arbete tyder på att så inte är fallet, säger han.
Pressrelease hos Ohio State University
Originalartikeln hos ArXiv.org

Bild: ESA/S. Holland/J. Hjorth/J. Fynbo/Köpenhamns U
En del av värdgalaxen för den näraliggande gammablixten som upptäcktes 24 april 1998. Tillsammans med tre nyare jätteexplosioner tyder den på att vår galax – och jorden – inte riskerar drabbas av någon gammablixt. (Bild: ESA/S. Holland/J. Hjorth/J. Fynbo/Köpenhamns Universitet)