En typisk neutronstjärna har en storlek på bara tjugo kilometer men väger lika mycket som solen. När två neutronstjärnor av samma skrot och korn möts, ja då kan det verkligen hända saker. Nya datorsimuleringar gjorda av engelsk-tyska forskarkollegorna Daniel Price och Stephan Rosswog visar att en kollision mellan neutronstjärnor kan skapa magnetfält som är tusen miljoners miljoner gånger starkare än jordens magnetfält. Starkare än något annat i universum, alltså. Sådana kollisioner kan ligga bakom de korta gammablixtarna.
Pressrelease med bilder och filmer
Originalartikeln på ArXiv.org

Bild: Daniel Price (U. Exeter) and Stephan Rosswog (Int. U. Bremen)
Under bara några millisekunder smälter två neutronstjärnor våldsamt samman. Färgkodningen visar magnetfältets styrka: gult är där det är starkast, kanske starkare än någon annanstans i universum. Klicka på bilden för att se fler bilder och filmer. Bild: Daniel Price (U. Exeter) and Stephan Rosswog (Int. U. Bremen)