En tung galaxhop böjer ljuset från en kvasar som ligger bakom den – och sett från jorden ser det ut som om det fanns inte bara en kvasar, utan fem stycken på olika platser. Det är gravitationslinsningens trollkonster det. I en ny bild som Hubbleteleskopet tagit framträder galaxhopen SDSS J1004+4112 (sju miljarder ljusår bort) framför en och samma kvasar, avbildad fem gånger.
Fler bilder och mer info på hubblesite.org

Bild: ESA, NASA, K. Sharon (Tel Aviv University) and E. Ofek (Caltech)
Stora galaxhopen i mitten funkar som en lins som förstorar och förvränger bilden på kvasaren bakom, så att den ser ut att vara på fem ställen samtidigt. Gravitationslinser är egentligen inte så hemskt sällsynta, men det är ovanligt att kunna se alla fem bilder av den linsade kvasaren. Kvasarens värdgalax syns också genom linsen – hela tre gånger. Kan du se den? Klicka för att se om du hade rätt. (Bild: ESA/NASA/K. Sharon, Tel Aviv Univ./E. Ofek, Caltech)