Japanska sonden Hayabusas besök på asteroiden Itokawa var inte helt lyckat. Sonden ligger kvar därute men enligt det senaste från den ständigt optimistiska japanska rymdstyrelsen kommer den sannolikt att klara resan tillbaka till jorden 2010. Även om den aldrig kommer fram har vi dock redan fått en fascinerande bild på en mycket märklig asteroid, enligt ny forskning som publiceras i veckans nummer av tidsskriften Science. Hayabusas mätningar visar alltså att Itokawa är gjord av samma stoff som andra asteroider, men att den håller ihop överhuvudtaget är ett smärre under. Itokawa är nämligen till 40 procent tom rymd – antagligen är den de samlade spillror efter en tidigare kollision.
Artikel i Science
Artikel på New Scientist Space

Bild: JAXA
Stenarna och gruset som täcker asteroiden Itokawa skvallrar om att den bildades ur spillrorna efter en tidigare asteroidkrock. Klicka och bläddra neråt för fler bilder.
(Bild: JAXA)