Bild: Umeå universitetDet är inte varje dag som ett nytt svenskt observatorium invigs. Men idag torsdag slår nya Umevatoriet upp portarna. Under den glänsande kupolen finns ett 35-centimeters optiskt teleskop med ccd-kamera, ett solteleskop och till och med ett planetarium. Observatoriet öppnar för allmänheten den 26 juni, sedan för skolor till hösten. Ambitionen är att bli en mötesplats för alla från turister och lokalbefolkning till näringslivet. Projektledare för Umevatoriet är förresten nyhetsredaktionens egen Gabriella Stenberg. Karriärtips: det går fortfarande att anmäla sig till Umeå universitets nya sommarkurs i Astronomi med planetarie- och teleskopteknik, vars mål är att ’ den studerande ska tillägna sig kunskaper för att kunna hålla visningar på ett astronomiskt observatorium’.
Umevatoriets hemsida
Artikel med bild i Västerbottenskuriren