Som vi rapporterade i april behöver ingen vara rädd för att jorden, eller ens Vintergatan, drabbas av en gammablixt. I alla fall inte av den långa sorten. Nu har amerikanen Andy Fruchter med kollegor – bland dem Stockholms universitets Tomas Dahlén – bekräftat resultatet. Samtidigt upptäcker de att uppväxtmiljö har en stark påverkan på om en stjärna kommer att explodera som en gammablixt eller som en vanlig supernova.
– Genom att använda bilder tagna med Hubble Space Telescope så kan vi visa att gammablixtarna är mycket mer koncentrerade till de ljusstarkaste områdena inom sina värdgalaxer än vad supernovorna är. De galaxer som gammablixtarna förekommer i är också i genomsnitt ljussvagare och har mer oregelbunden form än supernovornas värdgalaxer, säger Tomas Dahlén.
Pressrelease på forskning.se
Artikelsammanfattning hos Nature
Mer info och bilder på hubblesite.org

Bild: NASA, ESA, Andrew Fruchter (STScI), and the GRB Optical Studies with HST (GOSH) collaboration
Stjärnorna som blir gammablixtar liknar inte dem som blir vanliga supernovor, och värdgalaxer är mindre och rörigare än vår Vintergata. (Bild: NASA/ESA/A. Fruchter STScI/GOSH collaboration)