Det är inte alla förunnat att ha ett eget observatorium. Det nyinvigda Umevatoriet i Umeå är förstås inte heller mitt, även om det känns så ibland.
I mars 2003 satt jag och kände mig väldigt liten på ett idémöte med stora inflytelserika män. För en och och en halv vecka sedan gick jag omkring (i en för mig helt okaraktäristisk dräkt!) och kände mig iallafall något lite större bland de potentater som bevistade invigningen. Och då menar jag faktiskt invigningen av det observatorium som blev slutresultatet av idémötet (och en massa ytterligare möten därefter givetvis).
Så kan det gå (fast när jag tittar tillbaka förstår jag nog inte hur det egentligen gick till…)! Man kanske skulle skriva en bok om det?

Några råd bara, om ni funderar på att kasta er in i något motsvarande:
1. Se till att ni inte har något annat för er – projektet kommer att sluka all tillgänglig tid och lite till.
2. Se till att det finns flera (=många!) andra som är beredda att hjälpa till – ni kommer att bi ohyggligt trötta iallafall.
3. Se framförallt till att inte bli projektledare – då hinner ni garanterat inte skriva några blogginlägg, varken om astronomi eller något annat.

20060522
Även observatoriets föreståndare var minsann uppklädd på invigningen. Tommy Jonsson heter han och han är en riktig klippa. Tack och lov! (Bild: Umevatoriet)