Ett av projekten som klarat sig undan NASA:s budgetyxa är IBEX, som precis fått klartecken på att börja förbereda för uppskjutning 2008. IBEX ska undersöka solsystemets yttersta kanter, där solens påverkan slutar och den interstellära rymden börjar på riktigt. Senaste resultaten från gamla sonderna Voyager 1 och 2 tyder på att solsystemets gräns mot resten av galaxen är inte alls symmetrisk. Men Voyagrarnas mätningar är få och tvetydiga – tanken är att IBEX ska med sina neutralatomskameror ta reda på hur det egentligen ligger till därute.
Pressrelease hos amerikanska Southwest Research Institute
IBEX hemsida

Bild: SWRI
NASAs IBEX ska snurra runt jorden i en bana som tar den utanför jordens störande magnetfält. Där ska sondens kameror kartlägga solsystemets gränsmarker, och även undersöka den för bemannad rymdfart farliga kosmiska strålningen. (Bild: SWRI)