Astrowebb bland andra rapporterar att Hubbleteleskopets finaste kamera, ACS, har sedan en vecka tillbaka mystiskt slutat fungera. Sannolikt träffades elektroniken av kosmisk strålning, men orsaken är inte klarlagd. Hubble-astronomer tror dock att det kommer gå att väcka liv i ACS så småningom. Som ett exempel på vad ACS kan åstadkomma har man samtidigt släppt tidigare ACS-bilder på stoftskivan runt stjärnan Beta Pic i målarens stjärnbild. Senaste om ACS’ hälsa hittar du här hos Hubbles tekniska webbplats.

Bild: NASA, ESA, D. Golimowski (Johns Hopkins University), D. Ardila (IPAC), J. Krist (JPL), M. Clampin (GSFC), H. Ford (JHU), and G. Illingworth (UCO/Lick) and the ACS Science Team
Stjärnan Beta i målarens stjärnbild – mer känd som Beta Pic – har släppt en ny skiva. Nåja, bilder tagna med ACS innan de nuvarande problemen visar inte bara stjärnans imponerande stoftskiva, utan även en ny skiva som tycks luta lite jämfört med den stora. Det kan skvallra om en planet i Jupiters storleksklass med en lika lutande bana. Bilden har tagits med ACS’ koronograf, som blockerar ljuset från stjärnan i mitten. (Bild: NASA, ESA, D. Golimowski/JHU, D. Ardila/IPAC, J. Krist/JPL, M. Clampin/GSFC, H. Ford/JHU, and G. Illingworth/UCO/Lick och ACS Science Team)