ESAs fyrlingssatellit Cluster finns sedan 2000 i rymden med svensk utrustning ombord – den mäter solens och jordens magnetfält och hur de växelverkar. Nu har en av Clusters största upptäckter analyserats, och den visade sig innehålla en överraskning. Den 15 september 2001 lyckades de fyra små satelliter omringa ett ställe i rymden där magnetfältet kopplar om sig. Magnetisk återkoppling, som det heter, ligger bakom både de stora explosioner på solen som kan slå ut teleutrustning på jorden, och där materia slungas ut i närheten av svarta hål. Hursomhelst, kinesiske C. J. Xiao med kollegor har nu analyserat Clusters mätningar och bevisat att nollpunkten där återkopplingen sker ligger helt oväntat i en virvelliknande struktur på cirka 500 kilometer i storlek. Skumt, men det skvallrar enligt forskarna om vad det är för underlig fysik som försiggår därute där magnetsfälten möts.
Pressrelease hos ESA
Mer om Cluster på svenska hos Institutet för Rymdfysik i Uppsala

Bild: ESA
Cluster-satelliternas mätningar från 2001 har avslöjat hur det går till där magnetfält kopplar om sig i rymden. (Bild: ESA)