Den europeiska rymdfarkosten Huygens, som förra året landade på Saturnus måne Titan, lyckades sända data i 71 minuter under sin nedfärd mot Titans yta. Sändningarna varierade i styrka, och detta krånglade till analysen. Nu genom att studera dessa ändringar har man nu kunnat fastställa att signalens styrka varierade allt eftersom vinkeln mellan sonden och satelliten ändrades, och detta händer om signalen stöter mot 5 till 10 cm-stora småstenar på Titan. Det tycks finnas gott om sådana på denna måne.
Läs mera hos ESA

NASAs sond Cassini levererar mera nyheter från Titan. Dessa tyder på sjöar kring Titans nordpol. Dessa metan- och etanrika sjöar verkar mycket lugna och är kring 150 till 475 kilometer stora.
Läs mera hos NASA

Bild: M. Pérez-Ayúcar/ESA
Tecknad framställning av vad som kan ha skapat störningarna. Klicka på bilden för att se en förstoring samt läsa en mer detaljerad förklaring. (Bild: M. Pérez-Ayúcar/ESA)

2 KOMMENTARER

  1. Självklart är detta inte en ny upptäckt, men faktum att de nya bilderna visar sjöarna med hög upplösning är nytt. Dessa ny abilder är radarbilder som stärker bevisen för dessa sjöar och att de verkligen liknar sjöar på jorden.
    kolla här

Comments are closed.