Jupiters nya röda fläck har passerat den Stora Röda fläcken, och verkar inte tagit minsta skada av upplevelsen. Fläckarna, som i själva verket är mäktiga stormar, har närmat varandra ändå sedan i våras då filipinske amatörastronomen Christopher Go upptäckte att den lilla fläcken, känd som Oval BA, bytt färg från vitt till rött. Mötet mellan fläckarna förevigas i en ny bild från Geminiobservatoriet, som några kanske redan sett som Dagens astronomibild hos NASA (eller på norska hos VitNytt).
Läs mer hos Gemini-observatoriet

Bild: Travis Rector/U. Alaska, Chad Trujillo/Caltech m fl, Gemini Obs., AURA, NSF
Denna bild på fläckmötet togs den 14 juli med teleskopet Gemini North på Hawaii. För att få maximal bildskärpa har man plåtat i infrarött ljus, därför ser de röda fläckarna ut att vara vita. Klicka på bilden för att läsa mer och se hela planeten i all sin prakt. (Bild: Travis Rector/U. Alaska, Chad Trujillo/Caltech m fl, Gemini Obs., AURA, NSF)