Senaste nytt från jätteteleskopen VLT är två himlakroppar som varken är stjärnor eller planeter. De två medlemmar i nyupptäckta Oph 1622 är för små för att vara stjärnor, men för konstiga för att kallas planeter. De snurrar nämligen bara runt varandra. Upptäckarna Ray Jayawardhana och Valentin Ivanov kallar dem planemor. En och annan planemo har man sett tidigare i områden där många stjärnor bildas, men det här är första gången man sett två stycken som hör ihop. De ligger bara 400 ljusår bort, så vi lär kunna lära känna dem bättre i framtiden.
Läs mer hos ESO
Originalartikeln hos tidsskriften Science

Bild: ESO/VLT/ISAAC
Säg hej till det skära planemoparet Oph 1622, här porträtterat i infrarött ljus. De är sju respektive fjorton gånger Jupiters massa, bara en miljon år gamla, och ligger ganska nära oss, 400 miljoner ljusår bort i Ormbärarens stjärnbild. (Bild: ESO/VLT/ISAAC)