Finns det vatten på månen? Det är en av frågorna som vi kanske får svar på när sonden SMART-1 kraschlandar på månen på söndag morgon. När den svenskbyggda sonden möter en fasansfull (men hemskt intressant) död så kommer nämligen en annan svensk rymdfarkost att titta på – framgångsrika sonden Odin.
— Det är kul att det är två svenska satelliter, säger Odin-astronomen Aage Sandqvist, när vi snackade med honom i fredags.
Men det roligaste kommer att vara att få leta vattenånga från mångruset som skräms upp då SMART-1 träffar ytan, menar han. Man tror nämligen att det kan finnas reserver av vattenis på månen, som fraktats dit av till exempel kometnedslag. Än har man ingen aning hur mycket. Hur sannolikt det är att Odin ser någon vattenånga?
— Jag tror att det är en minimal chans, säger Aage. Men det har sagts att man ska använda en procent av sin teleskoptid till något galet, och this is it!
Senaste nytt om kraschen hos ESA

Bild: ESA/Space-X (Space Exploration Institute)
Troligen krockar SMART-1 månen här på söndag morgon kl 07.42 svensk tid. Men det kan bli redan kl 02.38, beroende på hur bergigt det är däruppe. När det händer ska kommer många teleskop på jorden kolla vad som händer, och från rymden ska Odin leta vatten på samma sätt som den gjorde när Deep Impact krockade med en komet 2005. (Bild: ESA/Space-X, Space Exploration Institute)