Kanske inte riktigt närbild egentligen, men så nära det går. Ett internationellt gång kosmologer har lagt ihop Hubbleteleskopets djupaste bilder och andra från GOODS-projektet för att undersöka universums mest avlägsna (och yngsta) galaxer. De visar sig vara små, röriga och – bli inte lurad av färgerna i de nya bilderna – blå. Det är ett fint bevis för att dagens maffiga galaxer som Vintergatan och Andromedagalaxen (som syns fint såhär års) är ett relativt nytt påfund i universum. Det var alltså i de små som de första stjärngenerationerna tändes, bara en miljard år efter big bang.
Pressmeddelande på ESA:s Hubblesida
Original artikel hos ArXiv

Bild: NASA, ESA, R. Bouwens, G. Illingworth/University of California, Santa Cruz
Att titta långt bort i universum är att titta tillbaka till den tiden då ljuset från de första galaxerna började sin resa mot oss. Galaxerna då, när universum var bara en trettondel av sin nuvarande ålder, var små och stökiga. Klicka här för en häftig liten inzoomingsfilm.
(Bild: NASA, ESA, R. Bouwens, G. Illingworth/University of California, Santa Cruz)