Den mörka energin, som astronomer tror ligger bakom universums acceleration, verkar ha varit sig lik sedan universum var ungt. Nya observationer på avlägsna supernovor med Hubbleteleskopet har gett en ny bild av hur universum expanderade för sisådär nio miljarder år sedan, då världsalltet var en fjärdedel av sin nuvarande ålder. Ett forskarteam med Adam Riess i spetsen har kombinerat de nya mätningarna på 23 avlägsna supernovor med WMAP-satellitens senaste på den kosmiska bakgrundsstrålningen, och kommit fram till att den mörka energin har varit sig lik i minst 9 miljarder år. Det ger visst stöd för Einsteins .
Läs mer på hubblesite.org
Artikel på New Scientist Space
Sean Carroll bloggar utförligt om upptäckten på Cosmic Variance

Bild: NASA, ESA, och A. Riess (STScI)
Några av de avlägsna supernovor som skvallrat om hur universum expanderat förr i tiden. Supernovorna är med på bilderna i övre raden, och bilderna i nedre raden syns deras hemgalaxer innan eller efter de exploderade. (Bild: NASA, ESA, och A. Riess/STScI)