Just nu när jag skriver det här så åker planeten Merkurius framför solen. Det är natt i Sverige så det är ju ingen mening att gå ut och titta, men på nätet borde man kunna se ett och annat. En snabb titt genom sajterna som sänder live skördar mest tomma bilder, filer som saknas, och överbelastade servrar. Inte ens NASA tycks ha fått webbsändningen att funka. Eller i varje fall inte för mig. Räddningen finns dock, i form av University of Hawaii, vars video saknas, men de har i alla fall en del bilder. Hos dem finns länkar till andra sajter (kolla även listan hos space.com). Du har tills kl 01.08 svensk tid att se händelsen live – efter det så finns säkert inspelade bilder. Och de allra mest dramatiska bilderna kan dyka upp hos solsatelliten SOHO så småningom. Synd bara att Svenska solteleskopet inte kan vara med i leken som det var under merkuriuspassagen 2003.

Bild: University of Hawaii
Dagens Merkuriuspassage. Solen visas i det röda ljuset från väteatomer, med Merkurius som nått nästan halvvägs över solskivan. (Bild: University of Hawaii)